Den 25 maj 2021 anordnades den tredje Växa eller Krympa-konferensen. Denna gång i digitalt format. Temat för konferensen var ”Omställningsförmåga för ett hållbart Norrbotten”.
Konferensen anknöt till industrins gröna omställning i norra Sverige och kommunal omställningsförmåga belystes ur olika perspektiv. Det handlade exempelvis om tillväxt och social hållbarhet, viktiga förutsättningar för kompetensförsörjning, samhällelig attraktivitet och jämställda livsvillkor.
Föreläsare under konferensen var Brita Hermelin, Peter Larsson, Wolfgang Pichler, Sofi Sjöberg, Eugenia Segerstedt, Gertrud Åström, Karin Forsman samt Hanna Weinmar.
Föreläsarnas presentationer
”Agenda 2030s betoning på de lokala initiativen och ett integrerat perspektiv, gör att kommunsektorn blir oerhört relevant för omställningsfrågor” (Brita Hermelin, professor, LiU)
”Det är människor som ska vilja leva, bo och arbeta på de här orterna. Då kommer det inte att räcka med enbart det intressanta jobbet som attraktionskraft” (Peter Larsson, regeringens samordnare)
”Jag vill inte förstöra festen, men det finns starka krafter som gör det svårt att vända befolkningstrenden väldigt snabbt. Strukturerna tenderar att bita sig fast. Ett långsiktigt perspektiv är centralt” (Wolfgang Pichler, analytiker, Tillväxtverket)
"Livskvalitet är ett bredare koncept än ekonomisk produktion och levnadsstandard. Det inkluderar hela spektrat av faktorer som påverkar vad vi värdesätter i livet och når bortom dess materiella sida” (Sofie Sjöberg, analytiker, Tillväxtverket)
”Många lösningar som föreslås utgår från storstaden som målbild och utifrån storstadens förutsättningar. De lösningarna är ofta dåligt anpassade till mindre samhällen” (Eugenia Segerstedt, forskare, LTU)
”En grön omställning blir ju ingen omställning om den inte är demokratiskt grundad. Det handlar ju om en systemförändring – och jämställdhet är ett systemvillkor” (Gertrud Åström, jämställdhetspolitisk utredare)
”Att lyckas med jämställdhetsarbete handlar mycket om mod, att inte köra i gamla hjulspår" (Karin Forsman, projektledare, Norrbottens Kommuner)
”Det viktigaste vi ska komma ihåg är att ha användaren i centrum. Ska vi utforma och utveckla samhället så måste vi göra det med dem som bor i samhället idag – och imorgon” (Hanna Weinman, Grundare Passionista, Creative director Sigmar)