Programmet är under planering och tanken är att barns rätt till delaktighet, inflytande och organisering ska vara i fokus.
Ta tillfället i akt och bli Barnrättsstrateg genom en utbildning som startar 18 oktober.
Norrbottens Kommuner har tillsammans med Region Norrbotten arbetat intensivt i tillsammans forskare på Luleå tekniska universitet och en internationell forskargrupp för att utveckla ChatPal-appen. Syftet är att främja det psykiska välbefinnandet hos bland annat unga.
Efter två års digitala möten med Finland och Sverige som värdar kunde ChatPal-projektet återigen träffas fysiskt.
I en nypublicerad rapport kommer unga i Norrbotten till tals om idén att använda en AI-driven chatbot för att främja ungas psykiska hälsa.
Under fyra års tid har Hälsoskolan i Norrbotten bidragit med processtöd till utvecklingsarbeten runt om i länet som syftat till att främja barn och ungas hälsa och lärande.
Den 16:e november gör Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin ett digitalt besök för ett samtal om barns rättigheter i samhällskriser med utgångspunkt i Barnombudsmannens årsrapport 2021 "Alla tar ju inte ansvar - Barnkonventionen som lag under en samhällskris".
I år blir Norrbottens barnrättsdag en hel barnrättsvecka!
Appen har utvecklats med hjälp av AI teknik med syfte att personer med mild och medelsvår psykisk ohälsa ska kunna chatta med en bot och få stöd i sin vardag.
I en studie om elevhälsosamtalen delar 44 skolsköterskor från Norrbotten med sig av sina erfarenheter genom öppna brev och enskilda intervjuer.
Igår den 16 juni försvarade Lotta Brännström sin licentiatavhandling om genusrelaterat våld, och då specifikt killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor som är ett allvarligt globalt folkhälsoproblem, en kränkning av mänskliga rättigheter och ett hot mot ett demokratiskt samhälle.
En studie om elevhälsosamtal i Norrbotten visar skolpersonal och elevers förväntningar på skolans ledarskap för att främja hälsa.
En studie av elevers hälsa och trivsel i skolan i Norrbotten publicerades idag i Norrboten Kommuners FoUI rapportserie.
ChatPal projektet är i full gång. Vi på Norrbottens Kommuner utforskar tillsammans med Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten om och i så fall hur AI teknologi kan användas för att främja ungas psykiska hälsa.
Elever och lärare från Luleå gymnasieskola delar med sig av sina erfarenheter av skola, undervisning och lärande under pandemin.
"Unga kommer till tals" är ett forum med webenkäter för att unga i länet ska få berätta vad de tycker och delge sina erfarenheter.
Nu är den här! Boken om hälsofrämjande skolutveckling. I tre av bokens nitton kapitel berättar författare från Norrbotten om goda exempel för att göra skolan till en plats där hälsa och lärande går hand i hand.
I en färsk studie berättar elever från Norrbotten, Jämtland och norra Skottland om sina erfarenheter av psykisk hälsa och ohälsa. De ger också förslag på hur psykisk hälsa kan främjas i skolan.
Den 20 november kan du bland annat delta i seminariet "Hälsofrämjande skolutveckling - hur gör man?"
Resultaten av en studie av hälsofrämjande skolutveckling i Norrbotten visar på behovet av att främja hälsa och lärande i skolan och att hälsa ska ses holistiskt.
Kan en chatbot som använder artificiell intelligens bidra till att öka medborgarnas psykiska välbefinnande? Det ska ett EU-projekt ta reda på under tre år och den 13-14 augusti träffas projektteamen från de medverkande länderna i en virtuell konferens med Luleå som bas.
Ett samverkansinitiativ av och med representanter från Norrbottens Kommuner, Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet.
Vi på Hälsoskolan önskar er alla en god fortsättning på det nya året som började riktigt bra! Vår Snöis firar 2 år i januari! Och 2020 är året som går till historien för att Barnkonventionen blev lag här i Sverige.
Under den Nobla dagen på Luleå tekniska universitet den 10 december 2019 presenterades ett forsknings- och utvecklingsprojekt för de allra minsta norrbottningarna, nämligen spädbarnen och småbarn i vårt län. De som är delaktiga jobbar för att ge hälsofrämjande föräldrastöd vilket i förlängningen främjar hälsa hos barnen, berättar Silje Gustavsson.
Psykisk ohälsa bland unga är en samhällsutmaning globalt och också ett växande problem i Norrbotten. Förra veckan startade det internationella forsknings- och utvecklingsprojektet ChatPal på Nordirland.
Det vinnande bidraget i år kom från Harads förskoleklass som har jobbat med kampanjen på följande sätt. "Nu har F-klassen i Harads haft ordentliga fruktstunder varje dag och lyssnat på en bok som fröken läst. Alla barn har haft med sig frukt hemifrån och vi har varit till affären och tittat på alla "konstiga" frukter och köpt sådana vi aldrig smakat för de fruktcheckar från en lokal handlare. Frukterna och grönsakerna har vi sedan använt för att dela, dela med oss, tittat på former och gjort egna konstverk."
Hälsoskolans maskot Snöis har besökt Hamburg den 3-6 september tillsammans med flexitforskare Catrine Kostenius och vetenskapliga ledare Catarina Lundqvist. De har representerat Norrbottens Kommuner och Luleå tekniska universitet på den europeiska utbildnings- konferensen ECER 2019.
Hälsoskolans maskot Snöis och flexitforskare Catrine Kostenius deltog i en spännande internationell forskningskonferens i Danmark 12-14 juni för att dela med sig och diskutera hälsofrämjande arbete med andra forskare.
Ja, de som jobbar med hälsofrämjande skolutveckling är värda sin vikt i guld!
Mäktig invigning av världskonferensen för hälsopromotion! Maorifolket på Nya Zeeland hälsade deltagare från 73 länder välkomna och ropade ut sin hälsningsfras KIA ORA som är en önskan om god hälsa (be healthy) ❤️
En konferens om integration och delaktighet i samhället, 22-23 maj 2019, Pite Havsbad, Piteå
Hälsofrämjande skolutveckling pågår runt omkring i länet! Här ett inslag från Töreskolan som framgångsrikt arbetat med delaktighet och uppskattning.
Barn och unga som får vara delaktiga i beslut som rör deras vardag mår bra. Det har Catrine Kostenius funnit i ett pågående forskningsprojekt som undersöker hur samverkande hälsoarbete kan främja elevernas hälsa.
Den 16 januari 2019 firades Hälsoskolans och Snöis 1-årsdag med goda exempel på hälsofrämjande skolutveckling från verksamheter i Norrbotten.
En bättre elevhälsa kommer långsiktigt att bidra till en bättre hälsa också för den vuxna befolkningen. I Norrbotten har data kring hur eleverna mår samlats in i strukturerad form sedan 2005.
På ett helt uppslag i gårdagens DN Tema om folkhälsa lyftes två goda exempel från Norrbotten upp. Skolledare, skolpersonal, politiker, elever och föräldrar från Töre och elever från Piteå delade med sig om vad en hälsofrämjande satsning inneburit för dem.
I veckan var det en febril aktivitet i multistudion på Luleå tekniska universitet när Hälsoskolan i Norrbotten höll en en workshop om barn och ungas hälsa.
Nästan 100 personer från olika delar av Norrbotten hade anmält sig till workshopen om hälsofrämjande skolutveckling.
Hela norden var representerade och Hälsoskolan i Norrbotten var också med när diskussioner om ungas delaktighet påbörjades igår i Stockholm.
Skolverket och Socialstyrelsen samlade engagerade i tidiga insatser för barn och unga!
Nu har Catrine Kostenius med hjälp av Snöisen presenterat, diskuterat och fått uppslag till Hälsoskolans arbete på Health Promotion Conferens i Trondheim!
Hälsoskolans styrgrupp har deltagit på ECER-konferensen i Bolzano, Italien, där forskning om hälsa och lärande presenterades och diskuterades.
Igår samlades projektledare och forskare som arbetar med hälsofrämjande skolutveckling för att dela med sig av sina erfarenheter.
Vi vill nå dig som vill vara med och berika arbetet kring barn och ungas hälsa i Norrbotten.
Hälsofrämjande workshop på Montessori Droppen i Haparanda.
Åter från sommar, sol och semester med minnen från Hälsoskolans sista skolbesök förra terminen då färden gick till Fria Emilia i Boden. Vi trodde att vi skulle få ta del av en ”vanlig fredag” i verksamheten men se, där hade vi fel!
Vi på Hälsoskolan i Norrbotten är övertygade om att samverkan ökar möjligheterna för att främja barn och ungas psykiska hälsa. Här flaggar vi för en riktigt bra utbildning på ämnet.
Besökt Barnombudsmannen idag tillsammans med Hälsoskolans maskot Snöis!
Luleå tekniska universitets och Luleå kommuns projekt Aktiva skoltransporter har vunnit Vinnovas innovationstävling.
Hälsoskolan fortsätter att vara ”Upptäcktsresande i hälsofrämjande skolutveckling” och i torsdags besökte vi Töreskolan.
Hallå från Hälsoskolan i Norrbotten Nu är det snart dags att ta sommarlov för de som går i skolan och snart är det dags för semester för oss på Hälsoskolan i Norrbotten. Men först lite djupdykning i hälsofrämjande skolutveckling.
Hälsofrämjande arbetssätt på Lapplandsgymnasium i Pajala, är en fördjupning och bredning av ett arbete som sattes igång våren 2016. Under en längre tid tillbaka har avsikten på Lapplandsgymnasium varit att arbeta med entreprenöriellt lärande och förhållningssätt.
Besök av institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet för diskussioner om samarbete
Hälsoskolans maskot Snöisen var symbolen för hälsofrämjande skolutveckling i den arktiska regionen när nordiska hälsopromotionsforskarnas nätverk samlades i WHOs lokaler i Köpenhamn.
Catrine Kostenius föreläste på Trygghetskonferensen 2018 under rubriken "Hälsoskolan - att kroka arm och ge röst för att främja hälsa och lärande".
Grattis till skolor i Norrbotten som jobbar med hälsofrämjande skolutveckling!
Den 5 februari samlades skolpersonal, skolledare och politiker för tredje året i rad på Lärstämma i Övertorneå. Lärstämman är en arena där vi delar med oss av våra erfarenheter från vår vardagspraktik och är öppna för att lära, lära om och lära nytt. På så vis bidrar vi alla till den gemensamma kunskapsbildningen inom våra skolor i Övertorneå kommun.
Barn och ungas psykiska ohälsa ökar. Nu ska utvecklingen vändas.
Hälsoprojektet som genomfördes under vårterminen 2017 ser vi som startpunkten för att hälsa och lärande går hand i hand i våra verksamheter i Övertorneå. Vår övertygelse är att hälsofrämjande skolutveckling är en framgångsfaktor för att våra barn och elever ska utvecklas på bästa sätt mot utbildningens mål. Nu går vi in i en ny vårtermin med ett nytt hälsoprojekt; nya förutsättningar, nya tankar ska prövas och nya stigar trampas upp. Följ gärna med oss på vår resa i lärandets och hälsans tecken.
I bloggen På världstoppen kan du följa hälsofrämjande arbete i kommuner runt omkring i Norrbotten.