Meny

Catrine Kostenius en av fem flexitforskare i Sverige

Catrine Kostenius är vår nyaste arbetskamrat och en av de fem som utsetts till flexitforskare i Sverige i år. Hon är professor i hälsovetenskap och uppdraget nu är att forska om samverkande hälsoarbete för barn och unga i Norrbotten.

Catrine är mitt i en framgångsrik akademikerkarriär men berättar hellre om livet när hon presenterar sig som vår nya arbetskamrat.

- Musik, natur och fysisk aktivitet är viktigt för mig, det är så jag laddar batterierna.

Hon är född i Pajala och uppvuxen i Luleå, gick i sin mammas fotspår och utbildade sig till barnsköterska. Hennes intresse för barn och barnsjukvård har alltid varit stort. Hon har arbetat med barn både i Sverige och i USA men det var musiken som gav henne möjligheten att upptäcka världen. Hon är körsångare och har varit det sedan hon som 12-åring sjöng i första sånggruppen under ledning av sin musiklärare. 

Som nittonåring turnerade Catrine runt världen med sång- och dansgruppen Up With People och efter ett år blev hon anställd för att ansvara för gruppens rekrytering. Under åren med Up With People besökte hon 13 länder. Turnéerna i USA gick till 32 delstater och efter två år on the road bosatte Catrine sig i Michigan i USA.

- Under åren jag bodde i USA fortsatte jag att sjunga och dansa på fritiden och studerade vidare vid Michigan State Univeristy där jag också arbetade, berättar Catrine.

I aktiviteter som fjällvandring, skidåkning och långdistanslöpning har Catrine kunnat kombinera naturupplevelser och fysisk aktivitet. Idag är det främst landsvägscykling och båtliv som hon ägnar sig åt på fritiden.

Allra kärast är förstås familjen som består av sambo Anders, fyra barn och sedan ett par år sedan ett barnbarn  livets efterrätt – som Catrine uttrycker det.

Läs om Catrine Kostenius forskning

 Foto: Erica Lång, LTU