Den 1 juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen träda i kraft. Regeringen föreslår förändringar för en långsiktig omställning där socialtjänsten ska bli mer förebyggande, lätt tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad. Förberedelse inför den nya socialtjänstlagen kommer att vara fokus för det länsgemensamma arbetet kommande år.
Norrbottens Kommuner stöttar länets kommuner i omställningen inför ny SoL genom:
- Information och dialog med Norrbottens Kommuners strategiska nätverk
- Information och dialog med de sakområdesspecifika länsnätverken inom social välfärd
- SoLForum - ett nätverk där kontaktpersoner från respektive kommun kontinuerligt får träffa varandra för information, dialog och erfarenhetsutbyte. Kontaktpersonerna är utsedda av respektive socialchef
- Kunskapskickar för kommunerna (planeras)
- Länsdialog
11 februari 2025: Länsdialog
Under planering.
7 november 2024: Är avtalssamverkan en lösning?
En utbildnings- och workshopdag med Åsa Furén-Thulin (Sektionschef för Socialtjänst och jämställdhet, SKR) och Helena Linde (förbundsjurist) från SKR om avtalssamverkan. Inbjudan till socialcheferna i länets kommuner.
5 november 2024: Webbinarium Individbaserad systematisk uppföljning (ISU)
Individbaserad systematisk uppföljning (ISU) - Vad är det? Hur kan man ta sig an det i verksamheten? Klockan 10.00-12.00. Vid webbinariet ges en kort introduktion till ISU och tre kommuner från Norrbotten delar med sig av sina uppföljningar, hur de har gått tillväga, resultat och lärdomar.
11 oktober 2024: Nätverksträff
Datum för anmälan har passerat. Julia Zyto och Jenny Nybom från Socialstsyrelsen presenterade lärstödet i evidensbaserad praktik som de utformat. Därefter föreläste Ann-Christine Gullacksen om hur man kan förhålla sig till och arbeta med brukares delaktighet och inflytande.
Kontakt
Har du frågor om det länsövergripande arbetet eller förslag om aktiviteter och information, mejla till oss på Norrbottens Kommuner via NyaSoL@kfbd.se
Sidan uppdaterades 2024-10-21