Ett av de länsnätverk som socialcheferna har beslutat ska finnas är Kvalitetsnätverket för att arbeta med kvalitets- och kunskapsfrågor för utvecklingen av en kunskapsbaserad socialtjänst.
Kvalitetsnätverkets deltagare: Kvalitets- och verksamhetsutvecklare eller motsvarande i kommunernas socialtjänst.
Nätverksträffar: Tre till sex gånger per år.
Ansvariga: Benitha Eliasson och Ingegerd Skoglind Öhman
Nätverkets eget syfte
Kvalitetsnätverkets syfte är att samverka och reflektera över gemensamma kvalitetsfrågor, omvärldsbevakning kring vad som sker nationellt, regionalt och lokalt, samt att återföra till de lokala verksamheterna
Två teman
Socialcheferna har prioriterat följande teman som nätverket har börjat arbeta med under 2022:
Kunskap om förändrings- och förbättringsarbete: Är en förutsättning för verksamhetsutveckling. Innefattar bland annat kunskap om förändringsprocesser och förändringsledning, om rollen och uppdraget, om implementering och en lärande arbetsplatskultur samt om utvärdering och uppföljning.
Systematisk uppföljning och individbaserad systematisk uppföljning: Är grundläggande för utvecklingen av en kunskapsbaserad socialtjänst och en förutsättning för utveckling av verksamheten och för dess kvalitet.
Nätverksträffar 2024
Innehållet i samtliga träffar bygger på samskapande i nätverket. Ambitionen är ett gemensamt lärande och kunskapsutveckling genom teoretiska avsnitt, erfarenhetsutbyte inom nätverket och kunskapstillförsel via kvalitetsarbeten i olika kommuner i länet och i landet. Vid samtliga träffas ges möjlighet till dialog i mindre grupper och i helgrupp.
12 mars: Digital nätverksträff tillsammans med äldreomsorgsnätverket. Inriktning på kompetensförsörjning med differentierades arbetsuppgifter som ett exempel, och tillfälle till erfarenhetsutbyte och dialog i mindre grupper. Genomgång av nuläge nya socialtjänstlagen. Trettiotalet deltagare.
13 februari, 16 april och 30 maj: Under våren genomförde Norrbottens Kommuner en utbildning i individbaserad systematiskt uppföljning (ISU) med Malin Michael och Cecilia Karlström från SKR som utbildare. Deltog gjorde åtta deltagare från Kalix, Pajala och Piteå, som under utbildningen genomförde var sin ISU. Utbildningen innefattade två heldagar i februari och maj samt en digital träff i april.
11 oktober: Temat för den här träffen är "Varför är kunskapsbaserad socialtjänst viktig?" I linje med förslagen till ny socialtjänstlag behöver socialtjänsten ställa om till en mer förebyggande, lätt tillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst. Men att veta hur man kan arbeta kunskapsbaserat kan vara en utmaning och kan ske på olika sätt beroende på vad det handlar om. Vid träffen presenterade Julia Zyto och Jenny Nybom, Socialstyrelsen, det lärstöd i evidensbaserad praktik som utformats. Vidare gjorde Ann-Christine Gullacksen en fördjupning i hur man kan förhålla sig till och arbeta med brukares delaktighet och inflytande.
5 november anordnas webbinariet "Individbaserad systematisk uppföljning (ISU) - Vad är det? Hur kan man ta sig an det i verksamheten?". Vid webbinariet ges en kort introduktion till ISU och tre kommuner från Norrbotten delar med sig av sina uppföljningar, hur de har gått tillväga, resultat och lärdomar. Läs mer om webbinariet >>
Nätverksträffar 2023
Innehållet i samtliga träffar bygger på samskapande i nätverket. Ambitionen är ett gemensamt lärande och kunskapsutveckling genom teoretiska avsnitt, erfarenhetsutbyte inom nätverket och kunskapstillförsel via kvalitetsarbeten i olika kommuner i länet och i landet. Vid samtliga träffas ges möjlighet till dialog i mindre grupper och i helgrupp.
14 februari: Gemensam digital nätverksträff för deltagarna i länsnätverken för funktionshinder, äldreomsorg, psykisk hälsa, individ- och familjeomsorg, kommunal hälso-och sjukvård samt kvalitetsnätverket. Vid nätverksträffen deltog 78 personer. Syftet var att dela erfarenheter och kunskap samt dryfta gemensamma frågor.
1 mars: Digital nätverksträff. Introduktion till hållbart ledarskap i vardag och förändring, byggt på ledarskapsforskning. Julia Kielatis och Thomas Bäckman berättade om arbetet med att utveckla och införa kvalitetsledningssystem i Jokkmokk.
4 maj: Fysisk träff på Sunderbyns folkhögskola. Kommunal förändringsledning och praktik med tonvikt på lärande organisation och ”change agents” (förändringsledare) i verksamheten presenterades av tekn.dr Anna Williamsson från RISE. Eva Lakso, Norrbottens Kommuner, berättade om sina erfarenheter från tillitsbaserad styrning och ledning.
3 oktober: Digital nätverksträff. Kvalitetsperspektiv, systematisk uppföljning samt brukares delaktighet. Som exempel används ett urval upprättade kvalitets- eller servicedeklarationer.
30 november: Digital nätverksträff. Karin Forsman, Norrbottens Kommuner, gav introduktion om jämställdhet och betydelsen av jämställdhet i föreslagen ny SoL. Yrkesresan presenterades av Ami Cain, Norrbottens Kommuner. Information om kommande utbildning ISU (individbaserad systematisk uppföljning) som hålls med stöd av SKR under våren 2024
Nätverksträffar 2022
Innehållet i samtliga träffar bygger på samskapande i nätverket. Ambitionen är ett gemensamt lärande och kunskapsutveckling genom teoretiska avsnitt, erfarenhetsutbyte inom nätverket och kunskapstillförsel via kvalitetsarbeten i olika kommuner i länet och i landet. Vid samtliga träffas ges möjlighet till dialog i mindre grupper och i helgrupp.
17 februari: Digital träff. Start av temat förändrings- och förbättringsarbete. Olika aspekter av kvalitetsbegreppet, tjänstekvalitet – service och livskvalitet. Vems perspektiv bestämmer vad som är god kvalitet? Dialog om fortsatt process i kvalitetsnätverket.
7 april: Digital träff. Kunskap, lärande och implementering. Teoretisk genomgång och gruppdialog angående förutsättningar-medel-mål i ett utvecklingsarbete. Utmaningar och möjligheter i uppdraget med kvalitetsarbete. Inbjuden gäst är Elisabet Höög, FoU Västerbotten/Umeå universitet. Fortsatt dialog om nätverkets form och innehåll samt tips om kvalitets- och förbättringsarbeten att dela med sig eller ta del av.
19 maj: Digital träff. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete - exempel från två kommuner: Kvalitetsledningssystemet i Pajala beskrevs av Bengt-Ola Mörtlund SAS och Pia Pudas MAS. TRYGGVE – Kvalitetsledningssystemet som blev styrmodell med systematisk uppföljning som motor presenterades av verksamhetsutvecklare Anders Dahlén från Vetlanda.
22 september: Fysisk träff i Luleå. Arbetade fram ett syfte med och kulturen för nätverket. Introduktion av begreppen komplexitet och komplexa system. Inbjuden gäst är Inger Kyösti, Piteå kommun, som berättade om sina erfarenheter av förändring och utveckling, förändringsledning, rollen och processen för utveckling.
21 oktober: Digital träff. Dialogen om komplexitet och komplexa system fortsätter med utgångspunkt i Klara Palmberg Broryds teori om fem strategier för förändring. Inbjuden gäst är Åsa Heikkilä, utvecklingsledare på Norrbottens Kommuner som pratade om omställningen till Nära vård och om uppföljning av socialtjänstens insatser kopplade till Nära vård.
8 december: Träffen inleddes med att Marcus Junkka Bideke, processledare psykisk hälsa, pratade om Norrbottens plan för suicidprevention – vägar till kommunövergripande samverkan inom det suicidpreventiva området. Därefter fortsatte arbetet med Nära vård och indikatorer för att följa upp förändringarna som Nära vård medför. Åsa Heikkilä deltog vid det passet. Dialog skedde i mindre grupper med återkoppling i helgrupp. Vidare fortsatte dialogen som påbörjades vid septemberträffen om nätverkets syfte och kultur. Avslutningsvis fanns utrymme för inspel om innehåll för träffarna 2023.
Uppdaterad 2023-09-25