6-7 maj 2020 är det dags för en tredje konferens. Årets konferens fokuserar fortsatt på hur samverkan kan byggas mellan olika aktörer och nya områden/sektorer för samverkan. Möjlighet till avtalssamverkan mellan kommuner (som kom 1 juli 2018) kan vara en del i att klara utmaningar. Ett andra tema för konferensen är hur vi bygger tillit inom och mellan organisationer för styrning och samverkan. Det tredje temat adresserar hur innovation och nytänkande i offentlig sektor bidrar till att möta olika utmaningar med avseende på regional utveckling och hållbarhetsmål i Agenda 2030. Växa-Krympa 2020 integrerar således tre viktiga perspektiv för lokal och regional utveckling, samverkan, tillit och nytänkande.
Från och med måndag 18 november har vi ny lokal på ny adress - Skeppsbrogatan 6.
Stort grattis till Anita Lindfors, Norrbottens Kommuner, som tilldelats årets samverkanspris av Luleå tekniska universitet. Anita har i många år arbetat hårt med att skapa synergier mellan näringsliv och akademi. Välförtjänt
Helena Stenberg, vice ordförande i Norrbottens Kommuner träder in som ordförande f.r.o.m. nu till förbundsfullmäktige i april 2020.
Norrbottens folkhälsokonferens arrangerades 2019 i Gällivare med fokus på att skapa systematik i folkhälsoarbetet och på vilka verktyg som kan användas för att säkerställa att resultatet blir en bättre, mer jämlik och jämställd folkhälsa.
Norrbottens Kommuner bjuder tillsammans med Region Norrbotten, Piteå kommun, Kalix Kommun, Luleå Tekniska Universitet, SEÖN och Coompanion Norrbotten in till seminarium under Innovationsveckan.
Att Sverige behöver Stockholm och storstadsregionerna är ett faktum. Att hela Sverige behöver de norra regionerna råder det heller inget tvivel om. Norrbotten och norra Sverige står för betydande delar av Sveriges tillväxt och välstånd. Det är dags att börja se Sverige som den helhet vårt land är, skriver Niklas Nordström (S), ordförande Norrbottens Kommuner.
Glenn Nordlund (s) efterträder Erik Bergqvist (s) som är ny EU-parlamentariker. Glenn Nordlund är ordförande för regionstyrelsen i Västernorrland och blev i mars även invald i styrelsen för SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Region Norrbotten och Norrbottens Kommuner vill förbättra ungdomsmottagningens verksamhet men för att kunna göra det behöver vi veta vad du tycker. Svara gärna på vår enkät som tar cirka 10 minuter och besvaras helt anonymt.
Den 14-16 maj var det dags för den årliga konferensen ”Aktuell Socialpolitik” som vi tillsammans med Region Västerbotten anordnar. Årets tema var utmaningar och möjligheter och tog upp aktuella frågor inom socialtjänst och närliggande hälso- och sjukvård, digitalisering och innovation.
Sedan Min plan infördes i Norrbotten har antalet vårddygn för utskrivningsklara patienter minskat med 12000 dygn. Det motsvarar drygt 85 miljoner kronor i vårdkostnader. Dessutom har patienternas delaktighet i samordnade planeringsmöten ökat med 30 procent. Nu nomineras Min plan, som Sveriges bästa utvecklingsprojekt, till Götapriset.
Norrbottens Folkhälsokonferens 2019 är öppen för anmälan. Målgruppen är alla politiker från kommunal- och regional förvaltning och chefer från kommun och region, samt tjänstepersoner som ansvarar för områden som rör folkhälsofrågor.
Under förbundsfullmäktigesammanträdet i Kiruna, den 24 april fastställdes Norrbottens Kommuners styrelse för 2019-2022 och Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, valdes till ny styrelseordförande.
Europaforum Norra Sverige är ett politisk nätverk på lokal och regional nivå för de fyra nordligaste länen. Arbetet inriktas på att påverka Europapolitiken i de delar den berör norra Sverige. Fokus denna gång var inför EU-valet den 26 maj.
Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med äldre personer vid länets kommuner.
I SKL:s ”Ekonomirapporten 2018" beskrivs och analyseras de svenska kommunernas ekonomi som helhet, enskilda kommuner behandlas dock inte. Mot denna bakgrund har Norrbottens Kommuner genomfört föreliggande rapport som ger en deskriptiv analys av de norrbottniska kommunernas kostnader mellan 2015-2017.
Utredare Anna Nergårds arbete med Samordnad utveckling för god och nära vård (2017:01) fortgår. Det andra delbetänkandet God och nära vård – En primärvårdsreform, SOU 2018:39 överlämnades till Regeringen 1 juni 2018 och har varit på remiss fram till den 15 november 2018.
Regeringen tillsatte en särskild utredare i början av 2018 för att genomföra en översyn av styrningen inom funktionshinderspolitiken.
Statens offentliga utredningar fick ett uppdrag 2016, kallad LSS-utredningen, från regeringen att se över assistansersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Forte/SBU har under hösten 2018 skickat ut en enkät till socialchefer och till brukar- och intresseorganisationer om vilka behov som finns av forskning inom socialtjänsten.
Den 16 januari 2019 var det 1-årskalas i Vetenskapens Hus i Luleå med deltagare från hela Norrbotten!
Framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas. Nu utlyses Norrbottens jämställdhetspris för år 2019 där vinnaren får 100 000 kr.
Välkommen till två intressanta dagar med diskussioner och ställningstaganden. Hur påverkar Brexit framtidens Europa? Hur blir EU:s finansiering till norra Sverige efter 2021? Finns norra Sverige och det arktiska perspektivet med i EU-valet?
Som ett led i att stärka patientens delaktighet är Norrbotten först ut i landet med att erbjuda patienter som har behov av insatser från både regionen och kommunen att ta del av sin samordnade individuella plan via 1177.se.