Den 16:e november gör Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin ett digitalt besök för ett samtal om barns rättigheter i samhällskriser med utgångspunkt i Barnombudsmannens årsrapport 2021 "Alla tar ju inte ansvar - Barnkonventionen som lag under en samhällskris".
I september anordnades den första träffen i Norrbottens Kommuners lärprojekt om innovation i kommunal verksamhet. Det förvaltningsövergripande projektet vänder sig till tjänstepersoner som jobbar med utvecklingsfrågor och syftar till att skapa möjligheter till erfarenhetsutbyte och lärande.
I år blir det en vecka fylld med spännande och lärorika föreläsningar i digital form den 11-14 oktober
I år blir Norrbottens barnrättsdag en hel barnrättsvecka!
Appen har utvecklats med hjälp av AI teknik med syfte att personer med mild och medelsvår psykisk ohälsa ska kunna chatta med en bot och få stöd i sin vardag.
På den Regionala jämställdhetsdagen 8 september delades det årliga priset på 100 000 kr ut till lärarna Kristina Nilsen och Susanne Pettersson på Strömbackaskolan i Piteå. De båda lärarna belönas för sitt arbete att systematiskt arbeta med jämställdhet med ambitionen att förändra, utveckla och förbättra en mansdominerad bransch, där förlegade fördomar och stereotyper allt för länge varit rådande och grundmurade byggstenar.
I en studie om elevhälsosamtalen delar 44 skolsköterskor från Norrbotten med sig av sina erfarenheter genom öppna brev och enskilda intervjuer.
Igår den 16 juni försvarade Lotta Brännström sin licentiatavhandling om genusrelaterat våld, och då specifikt killar och mäns våld mot tjejer och kvinnor som är ett allvarligt globalt folkhälsoproblem, en kränkning av mänskliga rättigheter och ett hot mot ett demokratiskt samhälle.
Den ökade digitaliseringen och förväntningar kring hållbarhet och framtida välfärd gör att kommuners innovationsförmåga blir allt viktigare. Utveckling av tjänster, nyskapande arbetssätt och nya samverkansformer står högt upp på agendan i kommunorganisationerna. För att främja innovationsarbete i länets kommuner erbjuds nu deltagande i ett förvaltningsövergripande lärprojekt. Du som arbetar med utvecklingsfrågor inom kommunal förvaltning, eller i utvecklingsprojekt, har nu chansen att delta i ett lärande utbyte i innovationsfrågor. Första lärträffen anordnas den 10 september.
En studie om elevhälsosamtal i Norrbotten visar skolpersonal och elevers förväntningar på skolans ledarskap för att främja hälsa.
En studie av elevers hälsa och trivsel i skolan i Norrbotten publicerades idag i Norrboten Kommuners FoUI rapportserie.
Norrbottens Kommuner har svarat på yttrande över Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78) Möjligheter att bygga i attraktiva lägen är av yttersta vikt för utvecklingen i samtliga kommuner i länet och det gäller både permanent boende, fritidsboende och näringsverksamhet. Norrbottens Kommuner ställer sig i stort positiv till utredningens förslag men är tveksam till om den verkligen kommer att innebära den grundliga förändringen av strandskyddet som behövs.
Norrbottens Kommuner har svarat Yttrande över Skogsutredningen- Stärkt äganderätt flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73). Förbundet anser att skogen är av stor betydelse för alla norrbottningar, både för sina höga naturvärden, som bioresurs och för det rörliga friluftslivet. Det är tveksamt om förslagen som lämnats stärker äganderätten och bidrar till en växande bioekonomi vilket var de ursprungliga intentionerna i uppdraget till utredningen.
ChatPal projektet är i full gång. Vi på Norrbottens Kommuner utforskar tillsammans med Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten om och i så fall hur AI teknologi kan användas för att främja ungas psykiska hälsa.
Som utvecklingsledare inom kompetensförsörjning erbjuds du ett stimulerande, variationsrikt och mångdimensionellt uppdrag där utmaningen bland annat ligger i att bidra med hållbara och innovativa ideér kring kommunernas kompetensförsörjningsbehov. Är du en person med god samverkanskompetens, flexibel och har erfarenheter av strategisk kompetensförsörjning så sök gärna!
Elever och lärare från Luleå gymnasieskola delar med sig av sina erfarenheter av skola, undervisning och lärande under pandemin.
"Växa eller Krympa" är Norrbottens Kommuners kunskapsarena som sedan 2016 fokuserar på länets framtida samhällsutmaningar och möjligheter. Det handlar om hur vi kan hitta områden för samverkan, nya arbetssätt, modeller samt skapa resurser som stärker Norrbotten som ett hållbart län både i ett kortsiktigt och långsiktigt perspektiv.
"Unga kommer till tals" är ett forum med webenkäter för att unga i länet ska få berätta vad de tycker och delge sina erfarenheter.
Nu är den här! Boken om hälsofrämjande skolutveckling. I tre av bokens nitton kapitel berättar författare från Norrbotten om goda exempel för att göra skolan till en plats där hälsa och lärande går hand i hand.
Norrbotten kommuner har lämnat in ett yttrande på Trafikverkets inriktningsunderlag 2022/2033, 2022/2037 Trafikverket har i sitt underlag förslagit att inriktningen ska vara att i första hand underhålla det som redan existerar och skjuta på investeringar som exempelvis att bygga ut hela Norrbotniabanan hela vägen till Luleå. Konsekvensen av förslaget blir också att behövlig kapacitetsförstärkning på Malmbanan skjuts framåt.
För information så har 22 januari har ett öppet brev skickats till Lotta Finstorp som nyutnämnd Landshövding för Norrbotten från styrelsen i Norrbottens Kommuner. I brevet välkomnas Lotta Finstorp som landshövding och statens företrädare i länet med en önskan om gott samarbetet mellan länsstyrelsen, kommunerna och näringslivet i länet samt med önskan om tydligare och effektivare tillståndsprocesser. Länets samtliga kommunalråd står bakom brevet.
I en färsk studie berättar elever från Norrbotten, Jämtland och norra Skottland om sina erfarenheter av psykisk hälsa och ohälsa. De ger också förslag på hur psykisk hälsa kan främjas i skolan.